top of page
gozdepsikolojikdan

Her duygu iyidir!



Duygu genel olarak araştırıldığında, 'bir olay, kimse ya da nesnenin insanın iç dünyasında oluşturduğu, uyandırdığı yankı, etki, tepki, izlenim' olarak tanımlanıyor. Duygu, yaşadığımız deneyimlerin bizde yansımasıdır, yani aslında aynamızdır




Peki duygular bize kendini nasıl gösterir ve onu nasıl keşfederiz? Duygularımızı 'her zaman' bedenimizde deneyimleyebiliriz. Bize kendini fiziksel olarak bir yerlerden belli eder. Öfkeli olduğumuzda örneğin, alnımız kasılır, hızlı hızlı soluk alıp veririz ; üzüntülü hissettiğimizde omuzlarımız düşer, yavaşlarız. Her duygunun bedende bir karşılığı vardır ve hepsi de görülmeye, anlaşılmaya ihtiyaç duyar. Fakat bunu her zaman yapmayız, belki de yapamayız. Çünkü özellikle zorlayıcı bir duygu içine girmek sonu olmayan bir deniz gibi, korkutucu olabilir. Ama o suya dalmadıkça, sadece yüzeyde kalıp hiçbir şey keşfedemiyor oluruz. İçine bir girdiğimizde belki çok derin olmayan kuma basacağız, belki yosunları, balıkları göreceğiz, belki kıyıya yaklaşacağız. Sonuç olarak keşfedeceğiz! Fakat göreceklerimizden korkup kendimize izin vermeyip deniz derin giremem dedikçe sırtüstü suya yatıp sadece gökyüzünü görmekten başka pek de şansımız olmaz. Duygular da tam da böyle bir yerden kendimize yaklaşmamızı ve keşfetmemizi sağlayan anahtardır bir yerde.


En çok ne zaman öyle hissediyorsunuz? Kaygılı, öfkeli, neşeli, hüzünlü vs. Zorlayıcı duyguları keşfe çıkmak olumlu diye nitelendirilen duyguları keşfetmeye göre daha zor olabilir.Keşfetmekten kaçınabiliriz. Ama acaba o duygu bize ne söylemek istiyor? Bizimle konuşmak istiyor ve kendini belli etmeye çalışıyor. O yüzden diyebiliriz ki, HER DUYGU İYİDİR. Önemli olan onu geldiğinde hissetmek, tanımak, anlamak ve konuşmak. Her ne geliyorsa, ona ' hoş geldin' demek. Söyleyecekleri olan her duyguyu dinlemek ve istişare etmek kendi içimize yaptığımız en güzel iyilik ve kendimize yaklaşmamız için bir adımdır.

İçimize yaklaşmak için soru sormak yol haritasıdır. 'Şu anda ne hissediyorum?' ' Bu hissi bedenimde nerede hissediyorum?' , 'İhtiyacım olan ne?' Bu ve buna benzer sorularla duyguyla karşılaşmaya niyet etmeliyiz. Kulak vermeliyiz söylediklerine. Çünkü her biri bize yardım etmeye çalışıyor. Örneğin; kaygı, ihtimallerden kaynaklıdır ve zarar gelmemesi için önlem almanızı sağlamaya çalışır eğer onu doğru görebilirsek, öfke, sınırlarımızı çizmemizi sağlar ve nelerden hoşlanmadığımızı gösterir.Değerlerimizi keşfetmemizi sağlayabilir eğer onu doğru dinlersek ve anlamaya çalışırsak, üzüntü, değerlerimizi keşfetmemizi ve kendi içimize yaklaşmamızı kolaylaştırabilir eğer onunla konuşabilirsek.


Duygularla konuşmayı kabul edebiliriz,erteleyebiliriz ama asla YOK SAYAMAYIZ. Önemli olan o duygunun işlevini anlamak ve kendi içimizle dost olmak. Kendi içinizin aynasına bakıp bir sorun bakalım : 'Bu duygu size nasıl yardım etmeye çalışıyor?' Onunla istişare edip anlaşmaya vararak BİRLİKTE kendinize yardım etmenin yolunu bulabilirsiniz belki. Sevgiyle kalın.


Psk.Dan. Gözde Örs





27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page